Kabeljauw heel (1100 tot 1300 gr)

20,00

Categorieën: ,

Beschrijving

Kabeljauw heel

De kabeljauw (Gadus morhua) komt veel voor in Atlantische Oceaan en de Noordzee. Het is een populaire vissoort voor zowel de commerciële- als de sportvisserij. Het visvlees van de kabeljauw is wit en heeft een losse structuur. De kabeljauw trekt omstreeks januari richting de Lofoten bij Noorwegen om te paaien. Als de vis tijdens deze trektocht gevangen wordt, dan wordt de kabeljauw ‘Skrei’ genoemd.

Vangstgebied

Vanggebieden

Beschikbaarheid

Maand Beschikbaarheid
Januari status_gesloten  Kuitperiode
Februari status_mager  Mager
Maart status_mager  Mager
April status_mager  Mager
Mei status_mager  Mager
Juni status_goed  Goed
Juli status_goed  Goed
Augustus status_goed  Goed
September status_goed  Goed
Oktober status_goed  Goed
November status_mager  Mager
December status_mager  Mager

Smaak

Het visvlees is helder wit, bevat weinig graten, heeft een vaste structuur en is naar de staart toe iets zachter. Stokvis is gedroogde kabeljauw. Klipvis of bacalao is gedroogde en gezouten kabeljauw. Wie graag kookt weet dat kabeljauw op alle mogelijke manieren bereid kan worden, maar kenners verkiezen gepocheerde kabeljauw of ovenbereidingen

Wist je dat..?

In het Noorden van Noorwegen wordt ieder jaar reikhalzend uitgekeken naar het seizoen voor de zogenaamde ‘Skrei’, een bijzonder lekkere kabeljauw. Het Noorse woord ‘Skrei’ betekent ‘zwerver’, vrij vertaald uit het Vikings. Van januari tot en met maart zwemmen flinke aantallen kabeljauw vanuit de Barentszzee, naar de iets warmere wateren van de Lofoten. Naar deze jaarlijkse zwerftocht is Skrei vernoemd.

In de Lofoten vinden ze veel voedsel en is een optimaal leefgebied voor de kabeljauw. Skrei mag alleen met speciale vergunningen opgevist worden met behulp van de staandwandtechniek, wat vrij arbeidsintensief is. Skrei wordt speciaal gelabeld, zodat de herkomst makkelijk te herleiden is. Het is een kostbare kabeljauw met mooi spierwit, stevig visvlees.

Extra informatie

Gewicht

1 kilo, 300 gram