Skip to main content

Ons verhaal

Samen werken aan een beter voedselsysteem

In 2017 startten wij met Voedsel-actie.nl. We zagen toen dat er enorm veel goed voedsel bleef liggen bij boeren, kwekers en groothandels, wat vervolgens werd weggegooid. Het betrof producten, die qua vorm of kleur niet door de selectie kwamen voor aankoop door bijvoorbeeld de supermarkt. We kochten deze groenten en fruit en stelden er gezonde vers boxen van samen. Menigeen smulde van deze overvloed aan heerlijke, verse en vaak biologische producten!

Voorkomen is beter dan genezen! Inmiddels bouwen wij actief mee aan een beter voedselsysteem, waarin verspilling tot het minimum is beperkt. Kleinschaliger en zo direct mogelijk van boer naar klant. Wanneer meer mensen meedoen, door bewust in te kopen, kunnen boeren anders en meer divers gaan telen. Bovendien hoeft er dan minder voedsel en energie te worden verspild. Zo zorgen we samen beter voor de aarde.

Delen met hen die minder hebben

Corazon is het Spaanse woord voor hart. Als christenen willen wij met het hart werken. Hart voor de schepping, hart voor de mensen om ons heen. Daarom delen wij de opbrengst met de armere via de Corazon Caritas box of de Corazonmarkt Caritas voucher. De Caritas box vol verse groenten en fruit en overige basisproducten wordt uitgedeeld aan wie deze echt nodig hebben. Met een Caritas voucher kan de deelnemer zelf kiezen wat voor voedsel men wil hebben. Wij werken hierbij nauw samen met kerken en maatschappelijke organisaties. In een land als Nederland met zoveel overvloed moet toch iedereen gezond kunnen eten?

Koop je via Corazonmarkt, dan deel je dus automatisch met hen die het minder hebben.

Beter en betaalbaarder alternatief

Het aanbod in de supermarkten is enorm. Met Corazonmarkt willen we terug naar de basis. We vroegen ons af wat we nu echt nodig hebben om gezond te kunnen eten.  Graag leveren we daarvoor de ingrediënten aan. Alleen echt voedsel, onbewerkt en zonder toevoegingen als suiker, zout en e-nummers. Zoveel mogelijk direct van boer, kweker, eigen land en groothandel. Ook gebruiken we zo weinig mogelijk verpakkingen en bieden producten in grotere hoeveelheden aan.

Zo maak je vanzelf een duurzamere, gezondere én betaalbaarder keuze.

Gezondheid

Bij het bezorgen van bestellingen en de Corazon Caritas boxen ontmoetten wij veel mensen, die ziek zijn. Toen we ons in het onderwerp gingen verdiepen, verbaasde het ons hoeveel mensen er in ons land leven met chronische klachten. Heel vaak heeft dit te maken met een niet optimale voeding. Bijvoorbeeld een teveel aan zout, suiker, verzadigde en geharde vetten en een tekort aan bepaalde vitaminen, mineralen en goede eiwitten en vetten. We willen hier extra aandacht aan besteden met informatie, tips, recepten en natuurlijk een gezond aanbod.

Richard & Hanna

Verhalenverteller Vincent Wibier liep een dagje mee en interviewde Richard en anderen over de Corazon (Caritas) box. Er worden inkopen gedaan, boxen ingepakt en uitgedeeld. Intussen vertelt Richard enthousiast over deze bijzondere actie, waarbij lokaal geteeld voedsel in de buurt wordt gedistribueerd en uitgedeeld onder hen die te weinig te besteden hebben. Je wordt meegenomen in een boeiend verhaal over onder andere: het in praktijk brengen van Laudato si’, arm en rijk, duurzame landbouw en voedsel als medicijn.

Luister via onderstaande knop:

Interview