Kombu zee wier vlokken bio, 25 g

3,50

Kombu is een bruin zeewier met lang gerekte, dikke bladen en een intense smaak,

Zeer geschikt voor het maken van bouillons.

In composteerbare verpakking.

1 op voorraad

Categorie:

Beschrijving

Ingredienten: gedroogd zeewier* (kombu/Laminaria Ochroleuca) *van biologische oorsprong.

Herkomst: Spanje

Laminaria, dat ‘dun blad’ betekent in het Latijn, kent bijna 300 soorten, waaronder kombu. Deze zeewieren zijn olijfbruin van kleur en kunnen zeer verschillend zijn van structuur en aantal bladeren. Sommigen hebben een enkel, breed blad, anderen hebben meerdere bladeren, sommigen zijn smal en buigzaam, anderen zijn weer omvangrijk en bijna leerachtig. 

Wist je dat kombu voor het eerst vermeld werd in het Nihonshoki (de Kronieken van Japan) in 797.  Kombu werd waarschijnlijk al eerder gebruikt maar omdat het redelijk snel verteert zijn er geen overblijfselen gevonden. Rond 1400 werd een nieuwe droogtechniek ontdekt; het zeewier kon langer dan een paar dagen worden bewaard en werd een belangrijk export product van de Japanse Tohoku regio. Met de kolonisatie en toegenomen scheepvaartmogelijkheden verspreidde het gebruik van kombu zich over heel Japan. Sinds deze tijd (1800) werd kombu populair in de traditionele keuken van Okinawa. Nog steeds is de consumptie van kombu per huishouden in Okinawa het hoogst van alle prefecturen in Japan. In de twintigste eeuw wordt een manier gevonden om kombu te telen en wordt het goedkoper en makkelijker verkrijgbaar.

Smaak: Natuurlijke smaakversterker, met een karakteristieke, vleesachtige smaak. Geroosterd smaakt het naar bacon. Zoet en zilt.

Gebruik: Alle kelp/kombu wieren moeten gekookt worden voor gebruik. Laat  de vlokken 20-30 minuten in warm water wellen, of kook de vlokken tot ze volledig opgelost zijn in het gerecht waarin het zeewier is verwerkt. Gebruik de kombu gedroogd, vers, bevroren, geroosterd, in de pan gebakken, ingemaakt, gekookt, gewokt, gemarineerd of gekonfijt. Gebruik het bij vlees, of als een wrap voor vis wanneer je deze in de oven bakt of in een stoompan klaarmaakt. Gebruik kombu in soep en sauzen, of voeg het toe aan het kookvocht van je groenten, rijst en granen. Wanneer je kombu meekookt met je peulvruchten zorgt dat voor een snellere garing en een betere vertering. Ook lekker als thee.

De aanbevolen dosering voor 1 liter is 1 gram gedroogde kombu.

Rijk aan jodium, calcium, kalium, magnesium, ijzer, natrium, chroom, eiwit, mannitol, fosfor, alginaat, fucoidan, laminarin, caroteen, germanium, fytohormonen, en de vitaminen A, C, D, E, K en B complex.

Recept: Kombu

Algemeen: Bij dagelijks gebruik is de aanbevolen maximale dosering ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag.

AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN

Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat.

Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering.

VOEDINGSWAARDEN PER 100 G
Energie (kj / kcal) 745 / 179
Vetten (g) 0,5
     waarvan verzadigde vetzuren (g)     0,1
Koolhydraten (g) 18
     waarvan suikers (g) 0
Vezels (g) 34
Eiwitten (g) 9,2
Zout (g) 5,1